Астрологията – символен език, астрологът – преводач

Астрологията – символен език на Демиурга,

астрологът – преводач

Автор на изображение: Наташа Кудашкина

„Каквото горе, такова и долу“ Астрологията функционира на холистичен принцип. Средство, което служи за холистичен начин на анализ на реалността. В основата е идеята, че всичко – материално или нематериално има енергийна структура. Всичко е неделима част от едно цяло, а цялото е съставено от отделни части. Дори да сме капка, в рамките на глобалното, когато има синхрон, резонанс по едно и също време с други капки, можем да сътворим океан и сме в състояние да повлияем на живота на някой човек или голяма група от хора. Всеки човек има зададени някакви да ги наречем фабрични настройки, космическо ДНК, които можем да видим засяти на небесната нива чрез планетите от Слънчевата система и астрологичната карта. Тези фабрични настойки не са нито добри, нито лоши – това са субективни оценки на човешкия ум. Светът не е черно-бял, има много цветове, комбинации от цветове, с много нюанси. Реално в небесната нива нищо не е засято. Реалността не е линейна, а пространствено-многопластова. Синхроничността независимо от мащаба, е нейната допирателна точка. Светът може да се разглежда и като един голям оркестър, в който всеки индивидуално участва, в зависимост от неговия си начин на звукоизвличане. Всеки човек се свързва и е отворен към моментът на времето и пространството през призмата на някакъв начин, който е в унисон, съзвучие или дисонанс с неговото звучене – амплитуда, честота и дължина на вълната. Изражение на което е неговата рождена карта.

Моментът на раждане обуславя съдбата. На ниво енергийна структура. На английски асцендент означава изгряващ т.е той е този астрологичен фактор, който казва, че нещо се ражда, изгрява на хоризонта. Асцендентът е нашия прозорец, през който гледаме и си взаимодействаме със средата. През който ни виждат. Начинът, чрез който се придвижваме в морето на живота. Асцендентът ръководи „парада“. Създава контекста. От него зависи гледната точка. От асцендента зависи и разположението на планета и символиката, която тя отразява/изразява в астрологичен дом. Разположението на зодиакалните знаци в астрологични домове – енергийната структура на условията и обстоятелствата в различни сфери, за някакъв момент от времето. Аспектът пък представлява връзка на енергийно ниво, енергиен взаимообмен. Всеки с момента на раждането си, си взаимодейства по някакъв начин с обкръжаващият свят. Дали средата и хората ни пречат или съдействат, създава се благоприятна среда спрямо нашите намерения, е отражение на това взаимодействие на енергийно ниво. В този ред на мисли, успехът в начинанията и за желаното, е въпрос на съвкупност от фактори, които за всеки са строго индивидуални. Астрологично този комплекс от фактори, се изразява като наличие на определен потенциал, енергиен и времеви синхрон, взаимовръзка с външното – синергия. По народному въпрос и на късмет. Благосклонността на точното място, време и хора за всичко това, което не зависи от нашите намерения, воля и действия. Късмет е благоприятната развръзка. Да ти повярват и да ти подадат ръка. Късмет е да срещаш добри хора, любов, съмишленици, сродни души, хора които са в синхрон с теб. Ведическата астрология използва и дума на санскрит, която носи това послание. Нарича асцендентът – лагна. Коренът на думата „лаг“ означава да се придържаш или да бъдеш обвързан с някаква среда, хора и обстоятелства. Затова „условията“, конюнктурата, в които ни е дадено да развием потенциала си (семенцето), са определящи за съдбата. Суетата и самодоволството обаче на попадналия на точното място, време и хора, го кара да смята, че той води „парада“ и е сред печелившите, защото е хай по по най, заслужил, постлал си е. Не го отдава изобщо на синергия и възможности, късмет в изтегленото билетче от житейската лотария. Суетата е в основата на това, някой да мъдрува на празна ясла отстрани. Да не вижда по-далеч от собствения си опит и разбирания. Заради суетата се лепят повърхностни етикети и се слагат егоцентрични оценки.

Съдбата като надличностно понятие. Безпристрастна. Астрологията може да „обрисува“ съдбата на момент от времето на енергийно ниво, чрез символен език. Реално обаче зад една астрологична карта може да стои както човек, така и зараждане на обществено-политически процес. Тя както може да е средство, което описва личната съдба, но същевременно и като цяло надличностния потенциал-семенце на някакъв момент. Личното отношение, предварителното знание за това, какво стои зад астрологичната карта е това, което ги разграничава, слага им етикети, поставя ги в някаква категория, придава им съответната специфика, смисъл. Причинно-следствените връзки, заслугите, справедливостта и смисъла по човешките разбирания, според които се опитваме да си наредим пъзела, както може да са в унисон с енергията на надличностния замисъл, така и да не са, което навежда на мисълта, че не личното задава тона. И в случай, че човек среща отклик, който хармонира на вложеното, изводът – заслужаваше си усилията, получих според заслугите, вътрешните потребности, желания, молби, искания, то е само защото индивидуалното е в съзвучие с надличностната енергия за именно този момент. Има синергия. Затова и астрологичната карта представлява и разглежда основно съдбата безпристрастно. Като общо надличностно понятие, енергиен потенциал и гледна точка, енергийна структура на времето и пространството, за някакъв момент от време. Не като повод за научаване на уроци, награди по заслуги или наказания за минали прегрешения.

Астрологичният анализ, интерпретация или прогноза, представляват само тенденция, възможности за развитие, потенциал, който предполага някаква конюнктура. Астрологът не е гадател, ясновидец. Трябва да е наясно с конкретния житейски контекст, казус на фона на който се развива рождената карта. Колкото повече се очаква той да Ви гадае, познава и се търси по-дългосрочна прогноза, толкова описанието за тях ще е по-общо като параметри. Прогнозират се условия, които са характерни за някакъв период. Моментът на раждане също е един такъв период. От този момент не произтичат еднозначни, еднопластови случки, събития. Нищо не е написано едно към едно. В такъв смисъл прогноза в абсолютна точна конкретика, в детайли като естество, е почти невъзможна. Да, в зависимост от астролога, можем да получим по-плацикаща се на плиткото интерпретация, такава средна ръка и по-задълбочена, но независимо от това, всички само прогнозират тенденция, насоки какви са условията. Не могат да предложат гаранция и не са еднозначни на 100 процента. В този ред на мисли, не е препоръчително да сте с очаквания, че астрологът взема решения вместо Вас. Не е в правомощията му да каже че еди какво си е единствено Правилно. Той не знае в детайли и абсолютна конкретика Вашето бъдеще, все едно е разписано в бакалски тефтер. Астрологът може да предложи само страничен поглед за това какви са условията за някакъв период от време.

Астрологът е човек, който основно разполага с дарбата да е … мислещ човек с аналитичен ум, който превежда от един символен език. Този на енергията и енергийния потенциал, енергийната анатомия на времето и пространството. В преводите си използва както аналитично, така и картинно мислене, тъй като разказва или описва история по картинка, зад която стои математика и астрономия. Астрологът би трябвало да умее добре да борави с думите, да се изразява и пише творчески. Какъвто преводача, такъв и превода. Както за един преводач е важно да има богата обща култура. Това важи и за тези, които използват, превеждат от езика на астрологията. Както и в традиционните преводи и в астрологичните си има тясно специализирани астрологични анализи, за които е нужно освен да си астролог, но и същевременно да си квалифициран специалист, запознат със спецификата, терминологията, стилистика на анализираната тема. Астрологията не е знание с претенции за еднозначна правилност и за готови еднозначни изводи и решения, само астролозите могат да имат подобни. Който и да е астролог не може да надскочи субективната си призма, гледна точка. Астрологичните анализи се филтрират през тях. Астрологът не притежава истина от последна инстанция. 

Астрологията до голяма степен е философска дисциплина. Тя не предопределя нищо, в смисъл някой да е седнал и в един тефтер да е начертал съдбата на човек едно към едно, а само отразява заложения порядък в Природата. Астрологичните цикли отразяват цикличността в природата. И качеството на времето, като есенция, което не може да се промени. Времето има не само количествено, но и качествено измерение. Планетите от Слънчевата система не оказват влияние върху човешките съдби или пък глобалните процеси. Те са само средство, чрез което астролозите се опитват да разберат процесите, механизмите в природата в индивидуален и глобален план. Индивидуално. Човекът във времето и пространството. Житейският му сценарий. Отредената му роля. Всяка съдба е уникална и е пример единствено и само за себе си. Именно защото е само средство, а не причина, е без особено значение дали някой вярва или не в астрологията, смята я за наука или шарлатания.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s