Подвластни на времето и пространството

Хората допитващи се до астролог, предимно задават въпроси от типа „Кога ще срещна любовта на живота си ? „Кога ще постигна професионален успех ?“ „Кога периодът ще ми е финансово по-успешен ? “ …

Тема на тази публикация е кога от астрологична гледна точка, се създават условия отделни теми от рождената карта, да излязат на дневен ред.  За целта се използва астрологичен метод, който се нарича профекции.

Неговата история датира още от древни времена. Профекциите са се използвали още в античността. Чрез профектиране на рождения асцендент, се определя планета, на чиято символика е подвластен периода.  Тази планета се нарича още хронократор на периода. От гръцки „χρόνος“ – време и „κρατώ“ – държа. Профекцията обхваща период от 12 години, по една за всеки зодикален знак.

Някои астролози от древността са поставяли знак за равенство между дом и зодиакален знак. И смяната чрез профекция на един дом,  е била равнозначна и на смяна на профекционния управител, който управлява съответния дом. Или казано другояче една година се управлява от един хронократор. Други пък са профектирали рожденият асцендент от неговия градус. Това прави възможно наличието на два хронократора. В рамките на соларната година. Като метод за прогноза се използва в контекста на годишния солар, но може и отделно.
При съвременните астролози се наблюдават привърженици и на двата начина. Понеже е методика създадена в античността, някои предпочитат да я прилагат на практика както са я използвали тогава. Без Уран, Нептун, Плутон. Или с равнодомна система. Въпрос на лични предпочитания.

Профекциите са известни най-вече като методика за придвижване на рождения асцендент във времето през различни зодиакални знаци, в рамките на 12 годишен цикъл. Съответно това се изразява поетапно чрез „подвигане“ на една или друга тема от рождената карта. Посредством характеристиката на планетата рожден управител на знакът, в който попада профекционния асцендент. Това не изчерпва техните възможности. Профектира се цялата рождена карта – като профекция на всички върхове на домове, планети. Всички те сменят зодикални знаци – характеристики и … съответно фокус.


Каква роля изпълняват в астрологичната прогноза ?
Профекциите придават определен фокус, конкретност на една астрологична прогноза. Като отсяват основното от второстепенното.

Коментари са забранени.